właściwości pielęgnacyjne kokosa

Kokos, tropikalny owoc, jest stosowany nie tylko w kuchni, lecz także w pielęgnacji skóry i włosów. Zawiera wiele odżywczych substancji, dzięki którym możliwa jest poprawa zewnętrznego wyglądu i kondycji organizmu. Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma kokos.

Właściwości pielęgnacyjne kokosa

Kokos jest owocem palmy kokosowej. Ma twardą skorupkę, pod którą kryje się smaczny miąższ i mleczko kokosowe. Miąższ składa się w 30% z tłuszczu, 15% cukrów i 3% z białka. Zawiera witaminy i związki mineralne. Kokos uważany jest również za doskonały napój izotoniczny. Właściwościami pielęgnacyjnymi kokosa są:

  • hamowanie przedwczesnego starzenia się skóry;
  • poprawa kondycji skóry i włosów;
  • usuwanie z organizmu wolnych rodników;
  • działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • nawilżenie skóry;
  • synteza kolagenu i elastyny;
  • ochrona przed promieniami UV;
  • regeneracja naskórka.

Tłuszcz kokosowy, czyli olejek kokosowy, zawiera ponad 90% tłuszczów nasyconych. Ulegają one spalaniu i nie gromadzą się w komórkach tłuszczowych. Z tego powodu kokos jest bardzo cennym źródłem energii i jest stosowany w diecie sportowców.

Kokos – zastosowanie w pielęgnacji i w kuchni

Kokos ze względu na właściwości pielęgnacyjne i odżywcze znalazł zastosowanie w kosmetyce i w kuchni. W tych dziedzinach wykorzystuje się:

  • olejek kokosowy – używa się go do smażenia, nawilżania skóry i regeneracji włosów;
  • woda kokosowa – gasi pragnienie oraz nawadnia organizm i skórę;
  • wiórki kokosowe – stosowane przeważnie w kuchni;
  • świeży kokos – dostarcza organizmowi witamin, minerałów, błonnika i energii;
  • mleko kokosowe – używa się go kuchni do potraw i napojów.

W kosmetyce wykorzystuje się kokos ze względu na działanie antyoksydacyjne. Ten tropikalny owoc jest składnikiem maseczek do skóry i włosów, balsamów do ciała oraz maści przeznaczonych do stanów zapalnych skóry.

Kokosowy balsam do ciała DIY

Do przygotowania kokosowego balsamu do ciała potrzebne ci będą następujące składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe, cytryna, gliceryna. Wszystkie składniki wymieszaj w następujących proporcjach: po ¼ olejku i mleka kokosowego oraz po jednej łyżeczce soku z cytryny i gliceryny. Uzyskaną masę przełóż do słoiczka z ciemnego szkła i przechowuj w zacienionym miejscu.  Używaj według potrzeb.