Pobudza tak skutecznie, jak kawa, ale w przeciwieństwie do niej nie wypłukuje z naszego organizmu magnezu. Zwiększa odporność, przyspiesza przemianę materii, a przy tym można ją wielokrotnie zalewać. Yerba Mate – co to jest, jakie ma właściwości i skład oraz jak ją przyrządzić?
Yerba Mate – co to jest?
Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. To wiecznie zielone drzewo występuje na niewielkim obszarze między Oceanem Atlantyckim a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.
Yerba Mate zwykło się nazywać herbatą, jednak prawdziwą herbatą jest jedynie napar przyrządzony z krzewu herbacianego Camelia sinensis, czyli herbata chińska. Yerba Mate ma też zupełnie inny proces przygotowania, skład chemiczny i właściwości niż herbata. Dlatego o Yerba Mate należy myśleć jak o naparze z ostrokrzewu paragwajskiego.
Yerba Mate – właściwości:
- bardzo dobrze pobudza;
- likwiduje objawy zmęczenia;
- reguluje ciśnienie;
- oczyszcza i odżywia organizm;
- poprawia samopoczucie;
- pobudza przemianę materii;
- zwiększa odporność;
- nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach – w przeciwieństwie do kawy;
- poprawia jędrność skóry.
Yerba Mate – skład chemiczny
Do najważniejszych składników bioaktywnych w naparze yerba mate należą:
- ksantyny, czyli kofeina, teobromina i teofilina odpowiedzialne między innymi za właściwości pobudzające i wspomaganie pracy umysłowej;
- polifenole o właściwościach antyrakowych i przeciwmutagennych;
- saponiny, które działają przeciwzapalnie i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;
- makroelementy: magnez, potas i fosfor;
- mikroelementy: mangan, cynk, miedź, chrom i krzem,
- witaminy: A, B1, B2, C, E, PP i H.
Jak przyrządzić Yerba Mate?
Aby zaparzyć Yerba Mate, należy do specjalnego naczynia nasypać 3/4 suszu. To naczynie jest zakończone rurką z sitkiem, z której pije się napar. Jedną porcję można zalewać wielokrotnie, a przynajmniej 5-7 razy.
Jak smakuje Yerba Mate?
Yerba Mate jest gorzka. Szczególnie odczują to ci, którzy piją ją po raz pierwszy. Z każdym kolejnym łykiem nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do tego smaku.
Dodaj komentarz