Ałun jest znany bardziej panom, ponieważ często określa się go jako kosmetyk po goleniu: ałun daje uczucie ściągnięcia naskórka i doskonale zabliźnia rany. Hamuje krwawienie i działa antybakteryjnie. Tradycyjnie używa się go do gojenia ran i tamowania krwi, przy goleniu oraz do eliminacji potu. Dziś, gdy czujemy przesyt syntetycznymi dezodorantami zawierającymi szkodliwe sole aluminium, naturalny, mineralny  ałun wraca do łask. Poznaj zastosowanie ałunu i dowiedz się jak go używać. Czy skutecznie blokuje pot?

Co to jest ałun?

Ałun to minerał, naturalnie występujący w przyrodzie. Znany jest od zamierzchłych czasów, a wzmianki o stosowaniu ałunu w kosmetyce można znaleźć w starożytnych Chinach, Egipcie, antycznej  Grecji i Rzymie.

Jego nazwa chemiczna z pewnością dodaje mu powagi: dwunastowodny siarczan glinowo-potasowy o wzorze chemicznym KAl(SO4)2·12 H2O ma ciekawą i ładną postać kryształu, poza tym jest kruchy i łatwo rozpuszczalny w wodzie. Ałun nie ma koloru ani zapachu, ale zmieszany z eterycznymi olejkami przejmuje zapach i aromat substancji, w której go zanurzono. To właśnie dlatego tak istotne jest mycie ałunu po każdym użyciu – zaniedbany może zyskać nieprzyjemna woń potu.

W postaci stałej ałun będzie doskonałym dezodorantem, w dodatku pozbawionym parabenów – to właśnie wyróżnia go spośród innych drogeryjnych, naszpikowanych niezbyt zdrową chemią i syntetykami  antyperspirantów.

Właściwości ałunu

Główną cechą i niekwestionowaną zaletą ałunu jest jego działanie antybakteryjne. Z tego względu jest on bardzo ceniony na całym świecie: sprawia, że na fragmencie skóry, który nim natrzemy, nie rozwijają się drobnoustroje. Ałun jako kryształ jest też niezwykle wydajny.

Blokując rozwój drobnoustrojów ałun zapobiega powstawaniu przykrego zapachu potu, który pochodzi właśnie od rozkładających się bakterii. Ponadto sprawia, że drobne rany, skaleczenia i otarcia szybciej się leczą – dlatego ałun polecany jest po goleniu – nie tylko męskiego zarostu, ale też pach i wszystkich miejsc na ciele poddawanych depilacji. Jest on też remedium na rany na skórze, stłuczone łokcie, kolana i inne uszkodzenia nawet bardzo wrażliwej skóry.

Co więcej: ałun działa ściągająco, ponieważ obkurcza naczynia krwionośne i zmniejsza pory. Doskonale tamuje krwawienie, a jego działanie antyseptyczne, ałun chętnie stosowany jest w leczeniu wyprysków skórnych, trądziku. Zmniejsza także znacznie podrażnienia, zaczerwienienie i swędzenie skóry po ukąszeniach owadów. Sproszkowany ałun wykorzystuje się jako talk do stóp lub do obuwia.

Właściwości i zalety ałunu

  • jest hipoalergiczny,
  • nadaje się dla skóry wrażliwej i alergicznej;
  • hamuje krwawienie, działa ściągająco;
  • działa antybakteryjnie i antyseptycznie;
  • zwalcza nadmierną potliwość;
  • eliminuje zapach potu;
  • łagodzi świąd i wszelkie podrażnienia;
  • nie zatyka porów i nie wysusza skóry;
  • nie brudzi ubrań
  • jest bardzo wydajny(60 g to mniej więcej rok intensywnego stosowania);
  • nie ma terminu ważności (nie przeterminuje się)

Rodzaje i zastosowanie ałunu w kosmetyce

Najbardziej popularna wersja ałunu to wspomniany już kryształ, czyli twardy kamień. Dostępne są też inne wersje kosmetyczne ałunu, np.jak spray, czy puder. Każdy ma nieco inne przeznaczenie i stosowanie.

  • Ałun w kamieniu (kryształ) – najczęściej jest to dosyć gruby sztyft zamknięty w zakręcanym pudełeczku. Przed użyciem ałun należy zmoczyć, chwilę odczekać i natrzeć nim wybrane partie ciała, czyli pachy, miejsca po goleniu (twarz, nogi, bikini) lub obszary po depilacji. Ałun mozna też nakłądac bezpośrednio na wilgotna skórę – wówczas nie musimy zwilżać go wodą.
  • Ałun w proszku (puder) – jest niczym innym, jak mineralną, naturalną antyseptyczną zasypka do  ciała. Najczęściej w takiej postaci stosuje się go do pielęgnacji stóp. Posypuje się nim skarpetki, wnętrze butów (usuwa nieprzyjemny zapach z obuwia) lub bezpośrednio stopy. Ałun w proszku zapobiega poceniu się stóp, a ponadto uniemożliwia rozwój bakteriom.
    Ałun w postaci zasypki można też wsypać do kąpieli – to idealne rozwiązanie przy nadmiernej potliwości ciała. Inne zastosowanie ałunu w takiej postaci to płukanka do jamy ustnej, którą stosuje się przy krwawieniu dziąseł lub aftach.
  • Ałun w płynie (spray) – to coraz bardziej popularna i bardzo wygodna forma ałunu: roztwór z wody i sproszkowanego ałunu jest bardzo komfortowy w aplikacji, ponieważ woda aktywuje ałun. Możemy spryskać nim pachy i inne okolice ciała podobnie jak dezodorantem.

Czy ałun jest szkodliwy?

Od momentu, gdy cały świat usłyszał o szkodliwym dla zdrowia działaniu soli aluminium zawartych w antyperspitrantach, bezpieczny i skuteczny ałun zyskał na popularności. jednak sięgając po ałun należy zdać sobie sprawę z tego, że jest on solą glinu, zaś glin to inna nazwa aluminium. Na rynku pojawiają się również produkty zawierające ałun potasowo-sodowy i potasowo-amonowy, lecz są one trudniej dostępne i droższe. Dlatego sięgając po ałun w pielęgnacji skóry warto pamiętać, że nie jest tak niewinnym jak się go opisuje. Dobowa, bezpieczna dawka aluminium to około 60 mg. Warto o tym pamiętać, jeśli mamy tendencję do nadużywania ałunu.